Home O resveratrolu Artykuły Co to jest resveratrol?
Co to jest resveratrol? Email

Resveratrol – to organiczny związek chemiczny produkowany przez niektóre rośliny.

Duże ilości resveratrolu zawierają winogrona, a głównie ich skórka. Z tego względu wina czerwone, otrzymane z fermentacji winogron razem ze skórkami owoców, zawierają dużo resveratrolu. Poza tym resveratrol obecny jest w znacznie mniejszych ilościach w orzeszkach ziemnych, w skórce owoców morwy i czarnej porzeczki. Ostatnie badania wskazują, że najwieksze ilości resveratrolu zawiera rdest japoński (Polygonum Cuspidatum).

Resveratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym środkiem antygrzybicznym i jako taki jest szeroko stosowany jako dodatek do żywności. W skali przemysłowej otrzymuje się go z wysuszonych skórek czerwonych winogron.

Resveratrol występuje w postaci izomeru trans- resveratrolu. Izomer trans może być przekształcony w izomer cis poprzez działanie na niego światłem UV. Aktywność biologiczną wykazuje tylko izomer trans.

Cząsteczka trans-resveratrolu

Fot. Cząsteczka trans-resveratrolu

 


  Professional joomla 1.5 templates designed by Lonex.

stat4u